Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

WL Voorronde Witte zaal

dinsdag 30 januari 2024

20:00 - 22:15
Locatie

Wormerland - Raadzaal

Voorzitter
A. Smit-de Ridder
Toelichting

** Let op!** De opname van deze uitzending kunt u in de vergadering van de Groene Zaal bekijken.


Vanwege een technische storing wordt de witte zaal bij de vergadering van de groene zaal uitgezonden.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    Aanwezig: G.M. Rozemeijer (VVD), L.C. Pielkenrood (D66), W.J. Cornelissen (PvdA), P.J.M. Fens (GL), C. Ton-Betjes (POV)
    Afwezig: BVNL, CDA (m.k.g.)
    Portefeuillehouder: J.M. Schalkwijk
    Voorzitter: A. Smit-de Ridder
    Griffie: L.S. Ackerman


    Inspreker: dhr. W. van Aalst
    Dhr. Van Aalst komt inspreken over het onderwerp hard varen en de verkeerssituatie aan de Engewormerdijk.
    Dhr. spreekt in over het gevaar van de geplaatste zogenaamde “varkensruggen” aan de Engewormerdijk. Dhr. Van Aalst vraagt aandacht voor deze gevaarlijke situatie, waarbij de vele gaten in de weg voor het auto- en fietsverkeer levensgevaarlijk zijn.
    Dhr. Schalkwijk meldt dat deze situatie de volledige aandacht heeft van de portefeuillehouder. Het college deelt de zorgen over gevolgen voor fietsers die in zo’n gat terecht komen.
    Dank aan inspreker voor de inbreng.

  2. 1.a

    Besluit

    Besluitenlijst Witte zaal 12 december 2023: geen opmerkingen.
    Besluitenlijst Groene zaal 12 december 2023: geen opmerkingen.
    Besluitenlijst Blauwe zaal 12 december 2023: geen opmerkingen.
    Alle besluitenlijsten van 12 december zijn hiermee vastgesteld.

  3. 1.b

    Besluit

    Diverse brieven met bezwaren rondom Theetuin de Neckermolen.
    (POV): Naar aanleiding van de diverse brieven inzake de uitbreiding van de Theetuin Neckermolen wil mw. Ton-Betjes melden dat zij de problemen door parkeeroverlast herkent. De dijk wordt ook door landbouwverkeer gebruikt, voor fietsers ontstaat hierdoor een gevaarlijke situatie. Zij vraagt om aandacht voor dit punt.

    Brief nr. 138, klacht van inwoner met melding riooloverlast.
    (GL): Naar aanleiding van de genoemde brief brengt mw. Fens naar voren dat GL hecht aan goede communicatie tussen inwoners en gemeente.
    Het gaat hier vooral om een communicatieprobleem tussen gemeente en inwoonster.

    Brief nr. 134 over Wet Bibob in het Sociaal Domein.
    (VVD): Dhr. Rozemeijer vraagt zich af waar deze brief vandaan komt en of de wethouder hierbij kan helpen.

    Beantwoording portefeuillehouder
    N.a.v. brieven Theetuin: Alle binnengekomen bezwaren worden nu op de afdeling behandeld. De problematiek en de weerstand zijn bekend, hier is aandacht voor en wordt vervolgd.
    N.a.v. brief 138: er heeft een gesprek plaatsgevonden met de meldster, wethouder Van Wanrooij is ter plaatse op bezoek geweest. Het probleem is tevens aangekaart bij de contactcommissie.
    N.a.v. brief 134: portefeuillehouder raadt aan om de vakinhoudelijke wethouder hiervoor te benaderen.
  4. 1.c

    Besluit

    Mw. Ton Betjes: de fractie heeft kennisgenomen van het raadsbericht over de gezinscoaches en spreekt uit blij te zijn met de goede effecten die de coaches teweeg brengen.
  5. 1.d

    Besluit

    POV:
    Mw. Ton-Betjes is benieuwd of de schriftelijke vragen van D66 d.d. 8 januari 2024 over de bus concessie inmiddels zijn beantwoord.
    Dit is nog niet het geval.


    D66:
    Dhr. Pielkenrood meldt dat schriftelijke vragen nr. 258 zijn beantwoord, maar dat de antwoorden niet helemaal conform verwachting waren. Fractie kondigt aan met nieuwe vragen te komen.
    Pfh. Schalkwijk geeft de suggestie om de desbetreffende portefeuillehouder fysiek op te zoeken en eventueel een gesprek in aanwezigheid van de vakambtenaar te voeren.


    GL:
    Mw. Fens meldt dat het soms voorkomt dat vragen niet goed begrepen worden; hier ligt nog een taak voor zowel organisatie als steller.
    De context wordt dan niet altijd meegenomen of begrepen, zo stelt mw. Fens. De voorzitter adviseert om ook hier de portefeuillehouder fysiek op te zoeken om het een en ander af te stemmen.

  6. 1.e

    Besluit

    GL: Mw. Fens spreekt verbazing uit over het feit dat het initiatiefvoorstel “Opheffing Geheimhouding” direct ter besluitvorming aan de raad wordt aangeboden. Zij had verwacht na indiening bij het college eerst een advies of reactie van het college te ontvangen, en pas daarna agendering voor de raad. Het is zo niet duidelijk wat hiervan de bedoeling is. Zij hoort graag van het college.
    Beantwoording pfh: Denkt dat het goed is dat dit onderwerp ingedeeld wordt bij alle stukken over het IJsbaanterrein die binnenkort in een voorronde worden aangeboden. Het staat de opstellers van het initiatiefvoorstel vrij om dit voorstel te betrekken bij de raad van maart.
    Portefeuillehouder raadt mw. Fens aan om samen met de gemeentesecretaris en de griffier de voortgang en het proces te bespreken.
    Mw. Fens geeft aan dat zij dit zal doen.
  7. 1.f

    Besluit

    Dhr. Schalkwijk meldt dat er momenteel geen bijzonderheden te melden zijn.
    De fractie van GL informeert naar de stand van zaken rondom de wijziging GR OVER-gemeenten en ontvangt hierover graag een update.
    Dhr. Schalkwijk adviseert om deze vraag schriftelijk te stellen.

  8. 1.g

    Besluit

    1. Dhr. Pielkenrood (D66) ontvangt regelmatig berichten over de lange looptijd van vergunningsaanvragen. Het is bekend dat de capaciteit op de afdeling een van de oorzaken is. Graag ontvangt de fractie informatie over de situatie (zijn er lange wachttijden, inzage in lopende trajecten).
    Dhr. Schalkwijk antwoordt dat dit een terechte vraag is en adviseert om via het presidium te vragen een speciale avond te organiseren in aanwezigheid van de directeur van OVER-gemeenten.
    De capaciteit is op de afdeling inderdaad een groot probleem.


    2. De fractie van de POV sluit zich aan bij de vragen over de omgevingsvergunningen.
    Mw. Ton-Betjes meldt dat nu de noodbrug weg is, iedereen het dorp uit moet via de Clausbrug, wat voor het verkeer komend vanuit Oostknollendam een moeizame doorstroming veroorzaakt. Het is moeizaam om vanuit Oostknollendam richting Wormer te rijden. Is het een optie om de smiley tijdelijk naar de andere kant van de weg te verplaatsen voor meer effect?
    Portefeuillehouder antwoordt dat dit een goede suggestie is; deze zal worden meegenomen.

  9. 2

    Besluit

    Aanwezig:
    G.M. Rozemeijer (VVD), W.A.M. Loonen (CDA), A.F. Ross (PvdA), P.J.M. Fens (GL), B. de Waard (D66), K. Luttik (POV)
    Afwezig: BVNL

    Portefeuillehouder: R.F.T. van Wanrooij
    Ambtelijke ondersteuning: dhr. S. van Dam
    Voorzitter: A. Smit-de Ridder
    Griffie: L.S. Ackerman

    Bespreking 1e termijn
    VVD:
    Heeft geen problemen met komst terrasboot, wel wat opmerkingen, boot kan er alleen liggen als verlengstuk van het restaurant.
    Spreekt uit niet te wachten op weer een woonboot aan de Zaan. Fractie uit ook zorgen over de wat onoverzichtelijke bocht waar de boot komt te liggen.

    CDA:
    Voor een schip in de Zaan is een aanlegvergunning nodig vanuit het HHNK. In het voorstel ook opnemen dat er geen woonbestemming is om toekomstige situaties te voorkomen, hiervoor wil het CDA ook een amendement indienen. Fractie stelt verder vragen bij de veiligheid van de mast/giek. Hoe zit het met een horecavergunning?

    POV:
    De fractie informeert of er ook rekening is gehouden met extra lawaai na sluitingstijd?

    PvdA:
    De fractie informeert of het plan voorziet in parkeerplaatsen voor bezoekers aan de terrasboot.

    GL:
    De fractie vindt het voorstel een plan dat goed kan passen in de gewenste ontwikkelingen van de Zaanoever. De fractie is blij met de voorgestelde maatregelen en onderschrijft deze. GL hoort graag van de wethouder dat deze maatregelen onderdeel uit gaan maken van de vergunning.
    De fractie verzoekt het college wel nader onderzoek te doen op het veiligheidsaspect in de bocht. Mist in het project wel de burgerparticipatie en de duurzaamheid. Hoe zit het bijvoorbeeld met het lekken van olie?

    D66:
    De fractie is verheugd dat in het verrommelde gebied iets moois wordt neergezet. Stukken met aandacht doorgenomen. De Zaanbocht is op dit punt vrij krap, de terrasboot vrij groot. Wat is de invloed van de terrasboot op de doorvaart in de Zaan? Is de vergunning ook van toepassing op een ander type schepen? Dan bestaat het risico dat er een heel ander type schip komt te liggen.

    Beantwoording dhr. R. van Wanrooij;
    In de vergunning zal worden opgenomen dat er geen woonbestemming komt.
    Dhr. S. van Dam bevestigt dat er geen woonfunctie wordt meegenomen in de vergunning.
    Het betreft inderdaad een lastige hoek bij het pakhuis. Er zijn al spiegels geplaatst om de veiligheid op de kade te verbeteren. Dit is één van de punten die wordt meegenomen in het traject.
    Aan de hand van het aantal meters horeca kan de parkeernorm berekend worden, er wordt een aantal parkeerplekken achter het gebied pakhuisplein gerealiseerd. Dit is onderbouwd.
    Dhr. van Dam licht toe dat er in een nautische zone geen schepen komen, en ook geen bebouwing. De terrasboot ligt hier precies buiten. Hierdoor wordt ondervangen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.
    Dhr. Luttik vult aan dat er geen schepen groter dan 90 meter in de Zaan komen dus dat er nautisch gezien geen problemen zullen ontstaan.

    Dhr. van Dam meldt dat de buurt is geïnformeerd en er geen bezwaren worden verwacht. Als het plan 6 weken ter visie ligt zal dat blijken.
    N.a.v. de vraag van GL over het lekken van olie; hier is nu niet inhoudelijk naar gekeken. In een voorkomend geval is de omgevingsdienst OD IJmond hiervoor verantwoordelijk.
    N.a.v. de vraag van het CDA: horecavergunning is er nog niet; dit volgt na ter inzagelegging.

    Portefeuillehouder R. van Wanrooij bevestigt dat er absoluut niet op de boot gewoond gaat worden, er komt een koppeling met horeca/terras waarbij het een niet zonder het ander plaatsvindt.
    Gaat zeker naar Rijkswaterstaat i.v.m. veiligheid.
    Met betrekking tot de geluidsoverlast, er zijn ook geluidswerende maatregelen in het stuk opgenomen en er worden specifieke tijden vastgesteld wanneer de terrasboot open en dicht gaat.

    Bespreking 2e termijn:
    VVD:
    tevreden met de beantwoording; fractie kan instemmen met het voorstel met de kanttekening dat er geen woonbestemming komt.

    CDA:
    Veel vragen zijn beantwoord; alleen de vragen over de keuring giek/mast zijn nog niet beantwoord.
    Neemt het voorstel nog even mee terug de fractie in, zullen waarschijnlijk instemmen met het voorstel.

    POV:
    De fractie kan instemmen met het voorstel.

    PvdA:
    Kan in de vergunning opgenomen worden dat er geen versterkte muziek zal worden toegestaan? Fractie kan instemmen met het voorstel.

    GL:


    D66:


    2e termijn portefeuillehouder:
    -
    -
    -
    Portefeuillehouder Van Wanrooij dankt alle fracties voor de input en is hier blij mee; de genoemde punten worden meegenomen in verdere afhandeling van dit dossier.

    Tevens doet portefeuillehouder de volgende toezeggingen:
    1. Er mag geen bewoning plaatsvinden
    2. De terrasboot is onlosmakelijk verbonden met het restaurant
    3. Geluidoverlast van muziek moet worden voorkomen
    4. De nautische veiligheid moet worden geborgd

    Conclusie:
    De fracties van CDA en GL nemen het onderwerp mee terug in de fractie.

    De fracties van POV, PvdA, D66 en VVD adviseren positief over het voorstel.
    Het onderwerp is gereed voor besluitvorming en zal aan de raad van 6 februari worden aangeboden.
  10. 3

    Besluit

    Aanwezig:
    Y.M. de Boer- Kocx (VVD), W.A.M. Loonen (CDA), C. Ton-Betjes (POV), A.F. Ross (PvdA), P.J.M. Fens (GL), L.C. Pielkenrood (D66)
    Afwezig: BVNL
    Publiek: ca. 60


    Portefeuillehouder: R. Ossendorp
    Ambtelijke ondersteuning: R. Conijn, C. van Halen (Communicatie)
    Voorzitter: A. Smit-de Ridder
    Griffie: L.S. Ackerman


    Insprekers: dhr. R. Bleeker, mw. R. van Klompenburg, mw. M. de Gruijter, mw. H. Wieringa-Lier
    Alle bijdragen van de insprekers zijn toegevoegd aan I-babs.
    Inspreker 2e termijn: dhr. Ernst Winkel, directeur Wormer Wieken


    Dhr. Richard Bleeker:
    De heer Bleeker refereert aan de eerder ingediende petitie over de huisvesting van De Eigen Wijs bij de Wormer Wieken.
    De beide scholen blijven groeien en dit veroorzaakt een groot huisvestingsprobleem. Helaas ligt er nog geen IHP (Integraal Huisvestings Plan). Dhr. Bleeker uit zijn zorgen over de voorgenomen plannen om beweegruimte op te offeren t.b.v. noodlokalen.
    Dhr. Bleeker vraagt de gemeente om samen op zoek te gaan naar een betere locatie waarbij de speelruimte niet wordt aangetast, en kinderen samen kunnen spelen.
    De volledige bijdrage van dhr. Bleeker is terug te vinden bij de stukken op I-babs (voorronde witte zaal 30 januari 2024).


    Mw. Renee van Klompenburg:
    Mw. van Klompenburg uit haar zorgen over het plaatsen van de containers. De groei van beide scholen is al jaren geleden voorzien, waarom moet er nu 600.000 euro aan gemeenschapsgeld worden ingezet voor noodlokalen? Daarbij leven er ook zorgen over de kwaliteit van de noodlokalen zoals: slechte akoestiek, geluidshinder, hitte in zomer, kou in winter, problemen met concentratievermogen. Ook moet het voor de leerkrachten een fijne werkomgeving zijn. Mw. van Klompenburg vraagt de gemeente met klem te kijken naar een andere, passende oplossing.
    De volledige bijdrage van mw. Van Klompenburg is terug te vinden bij de stukken op I-babs (voorronde witte zaal 30 januari 2024).


    Mw. Hinke Wieringa-Lier:
    Mw. Lier is lid van de MR van de Wormer Wieken en wil graag reageren op het voorstel. Zij merkt op dat het stuk nogal eenzijdig vanuit de gemeente is opgesteld, waarbij hier het belang van het kind voorop zou moeten staan. Welzijn van het kind en welzijn van leerkrachten komen niet terug in het stuk. Daarbij draagt een goede werkomgeving ook bij aan goede schoolprestaties en kwaliteit van onderwijs. Verder benoemt mw. Lier het ontbreken van een IHP, de participatie van de scholen bij het opstellen van dit voorstel en de genoemde vier alternatieven. De Wormer Wieken heeft nu als certificaat Gezonde School, het is niet acceptabel dit aan te tasten.
    Graag ziet zij ook een visie op duurzaamheid in het stuk en is bereid met de school een volwaardige gesprekspartner te zijn.
    De volledige bijdrage van mw. Lier is terug te vinden bij de stukken op I-babs (voorronde witte zaal 30 januari 2024).


    Mevrouw Monika de Gruijter:
    Mw. de Gruijter (lid MR) sluit zich aan bij de zorgen van de vorige sprekers over de huisvesting en de voorgenomen locatiekeuze. In het raadsvoorstel wordt gesproken over vier genoemde opties; en tevens over alternatieven. Deze zijn niet teruggevonden in het raadsvoorstel.
    Zij spreekt de wens uit samen met alle partijen naar een oplossing te kijken en het raadsvoorstel te heroverwegen en roept op de ouders en kinderen niet teleur te stellen.
    De volledige bijdrage van mw. de Gruiter is terug te vinden bij de stukken op I-babs (voorronde witte zaal 30 januari 2024).


    Eerste termijn reactie leden voorronde op insprekers


    Er is ruimte voor verdiepende vragen aan de insprekers vanuit de fracties.
    De fractie van GL vraagt aan dhr. Bleeker of er iets bekend is van bespreking van de genoemde alternatieven met de gemeente.
    Zijn hier gesprekken over gevoerd of heeft de gemeente hiernaar gevraagd?
    Dit is niet het geval. Dhr. Bleeker vernam het nieuws dat er noodlokalen moesten komen uit de krant. Zeven jaar geleden al aangegeven dat er alternatieven voor De Eigen Wijs zijn en ook voor Wormer Wieken.


    De fractie van de PvdA vraagt aan de MR-leden welke alternatieven hoog op de lijst zouden staan. Mw. De Gruijter geeft aan dat dit dan op de groenstrook bij de Caascooper zou zijn, als dat perspectief er is en de omwonenden op de hoogte worden gesteld.


    De voorzitter dankt alle insprekers hartelijk voor de inbreng.


    Behandeling 1e termijn
    D66:
    Dhr. Pielkenrood spreekt dank uit aan alle insprekers van vandaag, en dank aan alle geïnteresseerden die deze voorronde bijwonen.
    De fractie benadrukt in het verkiezingsprogramma al aangegeven te hebben goed onderwijs belangrijk te vinden. We staan nu voor het feit dat het IHP er niet is en Q2024 te laat is. Verzoekt het college hiermee eerder aan de gang te gaan. Ondertussen is duidelijk dat het voorliggende raadsvoorstel niet de oplossing is.
    Refereert aan de vergadering van 19-11-2019, waarin toegezegd is dat er niet zal worden overgestapt naar noodlokalen.
    De fractie vindt het voorstel niet besluitrijp.


    GL:
    Mw. Fens is van mening dat de raad summier is geïnformeerd.
    Het voorstel van het college roept een aantal vragen op, waaronder over de leerlingenprognose. Deze is niet aan de raad voorgelegd. Op welke termijn speelt dit en wat veroorzaakt de groei?
    Hoe gaat het met participatie vanuit scholen? GL gaat ervan uit dat met Agora of met de scholen is overlegd; dit is blijkbaar niet gebeurd.
    De fractie is benieuwd welke opties Agora en de scholen zelf in gedachten hebben.
    Mw. Fens vraagt de wethouder om Agora bij de besluitvorming te betrekken, en de door de schoolbesturen aangedragen opties.
    Het IHP laat op zich wachten en dit is ontoelaatbaar. Daarnaast vindt de fractie het voorbarig om nu bij wijze van noodmaatregel over te gaan tot plaatsing van noodlokalen.
    Waar is deze tijdelijkheid op gebaseerd? Is 4 wel voldoende? Of is tijdelijk in de praktijk semipermanent?
    Voor wat betreft de locatiekeuze; op schoolplein vindt de fractie onbespreekbaar. Het schoolplein barst al uit de voegen en kinderen moeten kunnen bewegen.
    Waarom is dit niet op het parkeerterrein of bij het sportcomplex De Eendracht voorgesteld?
    GL zal het raadsvoorstel niet steunen en mogelijk met een amendement komen.


    PvdA:
    Dhr. Ross merkt op dat het raadsvoorstel een beetje onduidelijk is, beslispunt 3 vraagt namelijk alleen om kennis te nemen van de locatiekeuze, niet om in te stemmen met de locatiekeuze.
    De plaatsing van tijdelijke containers is niet duurzaam. Als gemeente heeft Wormerland een behoorlijke ambitie om te bouwen; een voortvloeiend gevolg uit het grotere aanbod van woningen zal zijn dat er ook meer behoefte aan onderwijs ontstaat. Dit is een reden om vooruit te kijken waarbij duurzame bouw een beter alternatief is. De fractie vraagt de portefeuillehouder om dit te onderzoeken.
    Daarnaast vraagt de fractie om het voorstel samen met de MR-leden en scholen te onderzoeken.
    De fractie zal het voorstel niet steunen.


    POV:
    Mw. Ton-Betjes geeft aan dat jeugd ontzettend belangrijk is. Zij is samen met de VVD op bezoek geweest bij de school. Heeft met eigen ogen gezien dat er behoorlijk ruimtetekort is. De aula is op papier wel te gebruiken maar in de praktijk niet.
    De fractie is niet voor noodlokalen, omdat dit voor zowel leerlingen als leerkrachten geen fijne situatie is. De POV pleit voor een structurele oplossing. Hiervoor kan het stukje groenstrook nader onderzocht worden.
    De fractie zal niet instemmen met het voorstel.


    CDA:
    De heer Loonen is blij te zien dat er zoveel interesse is. Het is duidelijk dat dit voorstel niet aansluit bij wat de scholen en bewoners willen.
    De fractie acht het voorstel niet rijp voor besluitvorming. Er moet naar andere oplossingen gezocht worden.


    VVD:
    Mw. de Boer-Kocx geeft aan dat de fractie het een ondoordacht voorstel vindt. De kwaliteit van werken en leren in noodlokaal is niet afgewogen. Qua locatiekeuze vindt de fractie het onaanvaardbaar om noodlokalen op het schoolplein te plaatsen. Het verkleinen van de buitenspeelruimte voor kinderen is eveneens onaanvaardbaar.
    De fractie verzoekt de portefeuillehouder om andere mogelijkheden te onderzoeken, waarbij De Eigen Wijs bijvoorbeeld naar een andere locatie kan uitwijken.
    De fractie vindt het voorstel niet besluitrijp.


    Beantwoording portefeuillehouder R. Ossendorp:
    Dhr. Ossendorp spreekt uit blij te zijn met de betrokkenheid van inwoners binnen Wormerland en dit te waarderen.
    Dhr. Ossendorp geeft zelf ook les en hecht veel belang aan sporten.
    Pfh. is al ruim anderhalf jaar in gesprek over dit onderwerp en heeft ook gesproken met het schoolbestuur. Een complicerende factor is dat je een school niet zomaar in twee jaar neer kunt zetten.
    De optie van noodlokalen op het schoolplein lag destijds ook al voor, dhr. Ossendorp benadrukt dat dit niet de eerste keus was.
    Vanuit de school komt echter ook druk om oplossingen te zoeken; de alternatieven zijn ook met de school besproken.
    De leerlingenprognose laat zien dat de scholen zullen gaan groeien. Op dit moment zijn de aantallen op de rand van wat mag. Dhr. Ossendorp heeft meerdere bezoeken aan de Wormer Wieken gebracht en licht toe dat de gemeente rekening moet houden met het schoolgebouw zoals dit door de school is gebouwd en neergezet.


    Alternatieve opties
    Voor wat betreft het parkeerterrein achter de school als optie; als omwonenden hier bezwaren tegenin brengen zal het proces vertraging oplopen. Dhr. Ossendorp benadrukt dat tijd wel degelijk een factor hierin is, een factor die vanuit de school is aangegeven.
    Vandaar dat tijdelijk deze noodoplossing is voorgesteld.
    Als de raad wil dat er een pand wordt aangekocht, dan moet de raad hiervoor geld beschikbaar stellen.


    Andere alternatieven zoals het plaatsen van noodgebouwen op het tenniscomplex, het evenemententerrein en het parkeerterrein voor de school zijn wel degelijk bekeken. Ook hier hebben gesprekken over plaatsgevonden.
    Het evenemententerrein heeft een open karakter en is daarom niet als optie meegenomen.
    Een andere optie was het parkeerterrein voor de school, waar het nu al erg druk is met halen/brengen van kinderen. Dit zal niet minder worden.
    Als deze parkeerplaatsen er niet meer zijn, levert dit weer andere problemen op naast de oversteekproblemen voor kinderen.
    Er is ook gesproken over een luchtbrug naar het schoolgebouw, een locatie op het bedrijventerrein.
    Er wordt al anderhalf jaar tijd gestoken in het onderzoeken van deze mogelijkheden, helaas leidt de uitkomst niet tot tevredenheid.
    Dhr. Ossendorp biedt excuses aan dat het IHP er nog niet is, men is hiermee bezig.


    (De voorzitter brengt een punt van orde in bij de leden van de voorronde)
    De voorzitter meldt dat het nu 22:33 is en vraagt of de leden de bespreking willen voortzetten om tot afronding te komen of dat het onderwerp wordt geagendeerd voor een volgende voorronde. Alle aanwezigen geven aan graag door te gaan met de behandeling.


    Behandeling 2e termijn
    D66:
    De fractie betreurt het feit dat de portefeuillehouder niet reageert op de uitspraak uit 2019 om niet in noodlokalen te gaan zitten.
    Kiezen de scholen zelf ook voor deze oplossing? Of is dit alleen de gemeente die dit wil? Niet helder of dit allemaal overwogen is.
    Jammer dat er een jaar is nagedacht. Mist dat in het stuk. De scholen hebben al 4, 5 jaar geleden aangegeven dat het spoed heeft.


    GL:
    Fractie is teleurgesteld in de reactie en is van mening dat de raad onvoldoende geïnformeerd is. Er moeten toch wel andere opties zijn in Wormerland, leg de alternatieven ook voor aan de raad.
    De fractie blijft bij de conclusie het voorstel niet te steunen.


    PvdA:
    De fractie sluit zich aan bij vorige sprekers. Hoe kan het dat de MR zo ongelukkig is met het besluit als de wethouder met de scholen in gesprek is geweest. Is er rekening gehouden met de prognoses bij de woningbouwplannen? Om veiligheid te waarborgen kan er een zebrapad aangelegd worden?
    De fractie blijft bij het standpunt dat het voorstel niet rijp is voor besluitvorming.


    POV:
    Goed geluisterd naar wethouder, het is helder dat de factor tijd een bepalende rol heeft gehad bij het voorstel. Fractie vindt het voorstel nog niet besluitrijp.


    CDA:
    De fractie meldt dat de belanghebbenden het niet eens zijn met de keuzes, en dat het dus geen optimale keuzes zijn. De factor tijd is nu weer aan bod gekomen. Fractie vraagt zich wel af of er in de afgelopen 7 jaar geen andere keuzes hadden kunnen worden gemaakt.


    VVD:
    De fractie sluit zich aan bij de woorden van de vorige sprekers en vindt de beantwoording niet voldoende.
    Mw. de Boer-Kocx vraagt de wethouder om een andere locatie voor De Eigen Wijs uit te werken (desnoods buiten de grenzen van Wormerland). Zij
    benadrukt het belang van het gesprek met raadsleden én met de scholen. Wellicht is het een idee om een raadswerkgroep op te zetten voor dit onderwerp.
    De fractie acht het voorstel niet besluitrijp.


    Beantwoording portefeuillehouder 2e termijn:
    Dhr. Ossendorp meldt dat de raad door middel van de Kadernota in juni wel op de hoogte is gesteld dat dit zou gaan gebeuren. De beslissing inzake het budget is aan de raad.
    In antwoord op het verzoek van de VVD-fractie geeft dhr. Ossendorp aan dat één van de criteria is geweest dat de noodlocaties dicht bij de school zouden zijn. Locaties buiten de grenzen van Wormerland heeft de portefeuillehouder geen zeggenschap over.
    De pfh. geeft aan dat een tijdelijke huisvesting, waar dan ook op welke locatie, ergens in deze noodlokalen gezocht moet worden. Een volwaardig permanent gebouw wordt lastig. Hoopt dat de tijd gegund wordt om vanuit het IHP een structurele oplossing te vinden.


    D66: Hoe kijkt de wethouder aan tegen de toezegging uit het vorige college om geen noodlokalen te gebruiken?
    Wethouder Ossendorp antwoordt dat deze uitspraak niet bekend was, en dat hij nu ook de uitspraak niet zal herhalen. In de gesprekken met de school heeft hij de nood gevoeld om nu te reageren.
    Om de school tegemoet te komen is deze tijdelijke huisvesting voorgesteld.


    Inspreker dhr. Ernst Winkel, directeur basisschool Wormer Wieken.
    Dhr. Winkel geeft vanaf de tribune aan dat hij graag het woord krijgt. De voorzitter geeft hem het woord.
    Dhr. Winkel meldt dat hij als directeur altijd ouders, kinderen en leerkrachten goed geïnformeerd heeft en heeft gezegd niet meer in een noodlokaal te gaan zitten. De reden is dat dit dan permanent wordt.
    Er is wel sprake van een bepaalde druk; de kasten staan in de hal en de school kan de kinderen net aan in de klas kwijt. De vorige wethouder heeft excuses aangeboden dat de situatie niet zo in beeld was en dat er in de volgende periode direct met het IHP gestart zou worden.
    Nu wordt er volgend jaar met 12 groepen gestart en is er nog geen IHP voorhanden. Dhr. Winkel is verbaasd over de opties die genoemd zijn en is van mening dat de school echt inspanningen heeft geleverd.
    De school verwacht van de gemeente goede huisvesting.


    Reactie dhr. Ossendorp: Er is altijd prima samenwerking geweest en men is met elkaar in gesprek gebleven.
    Dank voor de bijdrage.


    Afsluitende ronde fracties:


    D66: De fractie zal niet instemmen met het voorstel.
    GL: De fractie zal niet instemmen met het voorstel.
    PvdA: De fractie zal niet instemmen met het voorstel.
    POV: De fractie vindt het voorstel niet besluitrijp.
    CDA: De fractie zal niet instemmen met het voorstel.
    VVD: De fractie zal niet instemmen met het voorstel.


    Conclusie:
    Het voorstel wordt heroverwogen. Het huidige voorstel kan niet op instemming rekenen.
    Dank aan alle insprekers en leden voor de inbreng


    De voorzitter dankt alle sprekers en aanwezigen voor de inbreng en sluit de vergadering.