Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

WL Voorronde Groene zaal

dinsdag 27 februari 2024

20:00 - 21:30
Locatie

Wormerland - Groene zaal

Voorzitter
R. Doorn

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Tijdens de vergadering van Algemene Zaken worden de volgende zaken behandeld:




    - Besluitenlijsten voorrondes voorgaande keer;




    - Ingekomen Brieven




    - Memo's en Raadsberichten




    - Schriftelijke en Technische Vragen




    - Lijst direct ter besluitvorming




    - Nieuws uit Gemeenschappelijke Regelingen




    - Rondvraag

    Besluit

    Tijd: 20:00 – 20:45 uur
    Pfh: A.J. Michel – de Jong
    Voorzitter: R. Doorn
    Griffie: L.S. Ackerman
    Aanwezig: G.M. Rozemeijer (VVD), C. Ton-Betjes (POV), A. Stol (CDA), P.J.M. Fens (GL), L.C. Pielkenrood (D66), W.J. Cornelissen (PvdA), G. Hoovenstat (BVNL)

  2. 1.a

    Besluit

    Besluitenlijst witte zaal d.d. 30 januari 2024:
    Geen opmerkingen.


    Besluitenlijst groene zaal d.d. 30 januari 2024:
    Geen opmerkingen.


    Besluitenlijst blauwe zaal d.d. 30 januari 2024:
    Geen opmerkingen.


    De besluitenlijsten zijn hiermee vastgesteld.

  3. 1.b

    Besluit

    CDA:
    Dhr. Stol, n.a.v. brief 150 (Ledenbrief VNG met modelverordeningen raad & college) d.d. 14 februari: Hoe verhouden deze verordeningen zich tot het proces integriteit en gedragscode, hoe verloopt dit traject verder en kunnen deze modelverordeningen hierbij helpen?


    GL:
    Brief 148 (Brief KHP Advocaten aan de Raad van de gemeente Wormerland - Zienswijze ontwerp-wijzigingsplan Veerdijk 60 Wormer):
    Mw. Fens geeft aan dat GL vandaag technische vragen heeft gesteld en vraagt aandacht voor beantwoording. Het is van belang dat vóór de raad van volgende week een antwoord wordt ontvangen.


    POV:
    Mw. Ton-Betjes meldt verheugd te zijn over brief 151 (Brief Ministerie Volksgezondheid met informatie artikel WHO-Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging) en de tabaksontmoediging toe te juichen.


    Beantwoording portefeuillehouder mw. Michel-de Jong:


    - Brief 150 van de VNG gaat met name over zaken gerelateerd aan de rechtspositie van raads- burgerraads- en collegeleden, zoals welke kosten gedeclareerd kunnen worden, pensioen, mogelijkheden ziektekostenverzekering etc. en staat los van het traject Integriteit en Gedragscode. Morgenavond vindt de 1e bijeenkomst plaats van de werkgroep die nadenkt over de gedragscode.
    - Brief 148 is vanmorgen in het college aan de orde geweest. Dhr. Schalkwijk & dhr. van Wanrooij zullen zich samen buigen over de brief.
    - N.a.v. brief 151: goed dat het signaal wordt ontvangen; mw. Michel-de Jong kan meegeven in Wormerland nog geen tabakslobby is opgemerkt.

  4. 1.c

    Besluit


    VVD: Dhr. Rozemeijer merkt n.a.v. het raadsbericht over het convenant houtbouw d.d. 7 februari 2024 op dat het kappen van bomen en het bouwen van houten huizen met als doel uitstootreductie een bijzondere redenering is. Dit betekent weer een extra drempel om woningen te bouwen.
    N.a.v. raadsbericht D

    PvdA: Dhr. Cornelissen vraagt aandacht voor het raadsbericht van 14 februari over de prestatieafspraken volkshuisvesting.
    Dit is gebaseerd op het document Woonvisie 2017, maar de woningnood is inmiddels een woningcrisis. Via het raadsbericht vernomen dat college van mening is dat vaststellen Woonvisie des colleges is; vraagt via presidium extra voorronde te organiseren om de prestatieafspraken te bespreken en de woonvisie vast te stellen.

    D66: Dhr. Pielkenrood informeert of het oude, gecorrigeerde raadsbericht van 10 januari kan worden opgenomen bij het correctiebericht.
    Stemt in met plan PvdA over woonvisie.

    GL: Mw. Fens: eens met plan om woonvisie en prestatieafspraken te agenderen voor een voorronde. Graag aandacht hiervoor en raad in positie brengen.

    CDA: Dhr. Stol; nota genomen van voorstel PvdA over de woonvisie; neemt dit terug in de fractie om standpunt te bepalen.
    Verder naar aanleiding van het raadsbericht d.d. 14 februari over de jaarwisseling; Dit zijn positieve signalen en wil dit benoemen. Rustig verlopen, geen geweld. In totaliteit een positieve teneur.
    Dhr. Stol informeert of er iets bekend is over financiële schade voor de gemeente.

    VVD: Neemt het voorstel van dhr. Cornelissen mee terug in fractie.
    De fracties van POV en BVNL sluiten zich hierbij aan en hechten belang aan de mogelijkheid dat de raad van gedachte kan wisselen in een voorronde.

    Beantwoording mw. Michel-de Jong:
    -N.a.v. het raadsbericht over houtbouw verwijst zij naar dit onderwerp zoals opgenomen in begroting en kadernota.
    In de begroting staat dat wij ons dit jaar aansluiten bij de MRA Green Deal Houtbouw.

    Totdat de raad een ander kader vaststelt gaan we hiermee aan de slag. Voor de inhoudelijke vragen adviseert zij om een raadsinstrument in te zetten.

    -Prestatieovereenkomsten; mw. Michel-de Jong beluistert veel draagvlak voor het idee om dit onderwerp te agenderen voor het presidium.
    Zaken zoals bevoegdheden kunnen worden meegenomen in dit gesprek.


    -Financiële schade n.a.v. jaarwisseling viel erg mee, het ging om vier afvalbakken en twee verkeersborden. In vergelijking met andere gemeenten viel het erg mee, de heftige regenval is waarschijnlijk een oorzaak voor het minder afsteken van vuurwerk geweest.

    Toezegging: de griffie zal het oude raadsbericht VRA terugplaatsen.
    Verzoek aan presidium; prestatieafspraken en woonvisie voorleggen inclusief bespreking over bevoegdheden.

    Mw. Fens vraagt aandacht de voor motie GL en PvdA over Opkoopbescherming. Er zijn toezeggingen gedaan, al met al nog niets gebeurd. Wil hier expliciet aandacht voor dat college hiermee aan de slag gaat. Van belang dat toezeggingen worden nagekomen.

    Beantwoording zit in de pipeline en komt naar de raad.
    Dhr. Schalkwijk voegt toe dat in het college van 9 januari over opkoopbescherming is gesproken.
    Toezegging: pfh. zegt toe uit te zoeken hoe dit proces is gelopen en waar het stuk over Opkoopbescherming zich nu bevindt

    Mw. Michel-de Jong meldt dat er tot op heden geen gebruik is gemaakt van de vuurwerkvrije straat. Dit leidt tot de conclusie dat hier minder behoefte aan is dan gedacht, wil de raad in overweging mee geven hiermee te stoppen.

  5. 1.d

    Besluit

    Er zijn geen opmerkingen en/of vragen.

  6. 1.e

    Besluit

    Na bestudering van het raadsvoorstel over benoeming leden Adviesraad Sociaal Domein is het de fractie van D66 opgevallen dat er data worden genoemd met terugwerkende kracht. De vraag of dit klopt is via de griffie uitgezet.


    Mw. Michel-de Jong: vanochtend in college is vastgesteld dat het stuk over de reguliere Kadernota van de GR Twiske-Waterland vanwege de zienswijzeprocedure nog in de raad van maart behandeld zou moeten worden. Via het presidium zal worden gevraagd of dit onderwerp nog kan worden toegevoegd aan de raadsvergadering van dinsdag 5 maart 2024.

  7. 1.f

    Besluit

    Mw. Michel-de Jong meldt dat een nieuwe GR Opspoor in voorbereiding is en naar de raad zal komen zodra gereed.
    De meeste GR’en zijn al op een goede manier gewijzigd; een uitzondering is Waterlands Archief, hier wordt nog gekeken.
    Dit geld ook voor de GR van Over-gemeenten, hoewel hier wel goede voortgang in zit. Het AB van Over-gemeenten heeft overeenstemming, komt op korte termijn naar raad, tevens de beantwoording van de technische vragen van GL over dit onderwerp.


    Mw. Fens uit zorgen over de GR van Over-gemeenten; kan zij ervan uitgaan dat dit in de eerstvolgende raad gepresenteerd gaat worden?
    Mw. Michel-de Jong antwoordt dat de planning er als volgt uitziet: voorronde 26 maart, raad 2 april.
    Vervolgens juli college B&W, 24 september voorronde en 1 oktober besluitvorming in de raad. De kwestie verdeling c.q. invloed op financiën is dan opgelost, zij hoopt dat raad van Oostzaan zich hier ook in kan vinden.


    Mw. Fens meldt dat er vanuit de werkgroep GR geen verder nieuws is. Zij is blij met de voortgang en dat de adviezen van de werkgroep zo goed opgepakt worden.

  8. 1.g

    Besluit

    POV:
    - Straatwerk Oostknollendam: graag aandacht voor gevaarlijke gaten in de weg. Vraagt aandacht of dit hersteld kan worden
    - Zaanbrug: wanneer kan de brug weer volledig gebruikt worden?


    Beantwoording pfh:
    - Straatwerk; het college heeft een duidelijke toezegging gedaan aan inwoners en contactcommissie over afrondende zijkanten. Gevaarlijke situaties kunnen het beste direct gemeld worden via de website van de gemeente.
    - Zaanbrug; dit is een terechte vraag, er is sprake van een groot nadelig maatschappelijk effect. Pfh. Van Wanrooij zit hier bovenop en zodra openstelling gegarandeerd kan worden zal dit ook worden gerealiseerd.
    Toezegging: raad informeren over inschatting openstelling Zaanbrug
    Dhr. Doorn voegt toe dat destijds is gezegd dat de werkzaamheden A7 & Purmerend de ontsluiting niet zouden bijten. Graag de huidige stand van zaken meenemen in deze toezegging.

  9. 2

    Besluit


    Tijd: 20:45 – 21:30
    Pfh: J.M. Schalkwijk, mw. A.J. Michel-de Jong

    Griffie: L.S. Ackerman

    Aanwezig: G.M. Rozemeijer (VVD), C. Ton-Betjes (POV), A. Stol (CDA), P.J.M. Fens (GL), B. de Waard (D66), W.J. Cornelissen (PvdA),
    Afwezig: fractie BVNL

    Behandeling 1e termijn

    GL:
    Mw. Fens spreekt uit dat de reactie van het college op het initiatiefvoorstel op zich heeft laten wachten maar het is alsnog fijn dat het er nu is. Waar het om gaat is dat openbaarheid en transparantie de norm zijn. Daarbij wordt ook burgerparticipatie steeds belangrijker. Als er geheimhouding komt, dan moet dit een uitzondering zijn, conform de wetswijziging geheimhouding van april 2023.
    Voor wat betreft de bijlagen 2 t/m 4 is zij van mening, zoals verwoord in het initiatiefvoorstel, dat de algemene informatie beschikbaar moet zijn voor de inwoners. Dat de financiële gegevens geheim blijven kan zij zich voorstellen.

    Mw. Fens wil het college vragen om info over bruggen die aangelegd worden ook te verwerken in de notitie.
    Voor wat betreft de opheffing van de geheimhouding op de taxatierapporten van de tennislocaties hoopt zij dat het college hier zorgvuldig mee omgaat en pleit nogmaals voor het toegankelijk maken van informatie voor burgers.

    CDA:
    Dhr. Stol: Dit onderwerp is in de afgelopen raadsvergadering uitvoerig besproken. Het CDA deelt het standpunt van het college om voor de delen 2 en 3 geheimhouding te handhaven en het initiatiefvoorstel hierin niet te steunen. Dit heeft te maken met de financiële info die hierin staat en de onderhandelingspositie van de gemeente kan verzwakken.

    D66:
    De fractie is voorstander van een zo groot mogelijke openheid van zaken, daarnaast mag dat de onderhandelingspositie van de gemeente niet verzwakken.
    Wellicht kunnen de delen die niet openbaar mogen worden gemaakt worden weggelakt in de stukken. Is dit wellicht een optie?

    PvdA:
    De fractie staat sympathiek tegenover het voorstel van GL en sluit aan bij de woorden van D66 om te kiezen bepaalde info weg te lakken. Heeft het raadsbericht van kwart over 5 niet meer kunnen lezen, neemt het voorstel mee terug naar de fractie om dit door te nemen.

    VVD:
    De fractie is van mening dat het raadsbericht erg laat was. De fractie zal het college volgen daar waar men vindt dat geheimhouding noodzakelijk is.

    POV:
    Sluit aan bij de vorige sprekers, vóór transparantie, maar niet ten koste van de positie. Vanwege tijdsbestek komt de fractie er later op terug.

    Mw. Fens interrumpeert dat geheimhouding op financiën prima is, maar dat andere algemene informatie gewoon naar buiten kan. Eigenlijk zijn partijen het hierover met elkaar eens.

    Vraag aan de portefeuillehouder: graag inzicht of weglakken van geheime delen mogelijk is.

    Beantwoording portefeuillehouder Schalkwijk:
    Portefeuillehouder bevestigt dat het raadsbericht van vandaag erg laat is aangeleverd, het college heeft gemeend dat het goed is om het toch direct te delen. Dhr. Schalkwijk spreekt dank uit aan de fractie van GroenLinks voor de gestelde vragen, die tot een verhoogd inzicht in het dossier en een betere vergelijking hebben geleid. Er wordt uitgegaan van de geüpgraded financiële paragraaf.

    In antwoord op de vraag over het weglakken van delen meldt dhr. Schalkwijk dat hij de wens en gedachte begrijpt maar dat dit een enorme hoeveelheid werk is en dat de ambtelijke organisatie op dit dossier zwaar overbelast is. Heel veel andere dossiers zijn blijven liggen om dit onderwerp te kunnen behandelen.
    Op dit moment is de optie om dit uit te voeren niet haalbaar.

    PvdA: Dhr. Cornelissen geeft aan dat er tijdens de raad veel publieke belangstelling zal zijn. Bij eerdere vergaderingen is het voorgekomen dat er ook een besloten deel werd gehouden om ook de besloten stukken inhoudelijk te kunnen bespreken. Hoe kijkt pfh. hier tegenaan?

    Beantwoording mw. Michel-de Jong:
    Dit is een terecht punt; als er behoefte blijkt om ook in beslotenheid te bespreken, dan neemt zij dit mee terug naar de griffie om te kijken hoe dit kan worden georganiseerd.
    Er zal eerst een inspraakronde worden gehouden op 4 maart. Daarna zal behandeling in de gebruikelijke twee termijnen plaatsvinden.
    Als er dan nog behoefte is aan een besloten onderdeel, stelt zij voor dit aan het einde van de vergadering te doen zodat het publiek de zaal kan verlaten.
    Als voorzitter van de raad zal zij goed opletten dat er niet uit de geheime stukken geciteerd wordt. Zij hoort graag terug wat de behoefte is van de fracties hierin.

    Mw. Fens interrumpeert over het onderdeel geheim. Het onderwerp is de locatiekeuze; behandeling in algemene zin is wel te doen. Het is belangrijk het publiek een stem te geven.

    Pfh. Schalkwijk onderschrijft met de indieners van het voorstel dat geheimhouding ook een uitzondering moet zijn.

    Behandeling 2e termijn:
    GL:
    Mw. Fens vindt het jammer dat bijlagen 2 t/m 4 niet weggelakt kunnen worden. Dit zou meer prioriteit mogen hebben. Zij betreurt dit en hoopt dat er in de toekomst bij voorbaat meer rekening wordt gehouden met openbaarheid c.q. splitsing van gegevens.

    CDA:
    Eens met GL dat algemene termen zonder het noemen van getallen wel mogelijk zou moeten zijn voor openbare behandeling. Het lijkt procesmatig lastig om een besloten deel te doen.

    VVD:
    De fractie ziet nog niet direct noodzaak voor een besloten deel maar ook geen bezwaar als dit wel zo is. Fractie volgt het college hierin.

    D66:
    Als het weglakken niet mogelijk is, kan er dan misschien een samenvatting worden gemaakt met de belangrijkste punten?

    PvdA:
    De fractie is van mening dat een samenvatting zonder getallen te noemen, maar wel benoeming van overwegingen de bespreking in openbaarheid mogelijk zou maken.

    Beantwoording 2e termijn pfh. Schalkwijk:
    Dhr. Schalkwijk licht het proces toe en dat het hier nog steeds om een onderzoeksfase gaat waarbij de haalbaarheid moet worden bevestigd.
    Hierna volgen de trajecten van partnerkeuze, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, het Programma van Eisen etc.
    Het gaat hier nu om de afsluiting van de onderzoeksfase om de volgende stap te kunnen zetten.
    Daarom was de financiële doorrekening ook noodzakelijk, die ook bijstelling heeft opgeleverd. Voorlopig wordt er nog geen steen gelegd.
    Pfh. neemt alle opmerkingen mee om te kijken naar de toekomst toe; hoe we stukken kunnen lakken indien nodig.
    De samenvatting is een goed idee, maar op het moment is dit gezien de ambtelijke capaciteit niet haalbaar.

    Besluitrijpheid voorstel:
    De voorzitter maakt een ronde langs de fracties om te vernemen of het onderwerp besluitrijp wordt geacht.

    De fracties van VVD en CDA achten het voorstel besluitrijp en volgen het college hierin.
    De fracties van POV, PvdA en GL achten het voorstel ook besluitrijp maar nemen het nog even mee in de fractie ter bespreking.
    De fractie van D66 acht het voorstel ook besluitrijp.

    Conclusie:
    Het onderwerp is gereed voor besluitvorming en zal worden aangeboden aan de voorbereidende raad van maandag 4 maart 2024, en vervolgens aan de raad van dinsdag 5 maart 2024.

    De voorzitter dankt alle aanwezigen voor de inbreng en sluit de vergadering.